Default Baby πριν να είναι πολύ αργά..ίσως και να είναι

Το είχα δημοσιεύσει το 2009 και επιμένω ακόμα..

Όταν λέμε Default,αμέσως το μυαλό μας πάει στις εικόνες από Αργεντινή.
Λίγοι πάντως ξέρουν πως το Default στο δημοσιο χρέος έχει έρθει αρκετές φορές στις Ευρωπαϊκές χώρες,παράδειγμα η Ισπανία και δεν είδαμε φυσικά τις αργεντίνικες εικόνες.
Στην πραγματικότητα ένα Default έχει καταστροφικές συνέπειες μόνο όταν ακολουθούνται οι παράλογες πολιτικές του ΔΝΤ(διεθνές νομισματικό ταμείο).
Χωρίς αυτές το μόνο που δημιουργεί είναι την αδυναμία των κυβερνήσεων να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και τα κρατικά ομόλογα τα οποία πληρώνουν σε μικρές ποσότητες και σε μάκρος χρόνου.
Άρα ένα Default Ελληνικό που άρχισε να ξεπροβάλει τελευταία δεν θα ήταν τόσο  καταστροφικό όσο εκείνο της Αργεντινής.
Το χειρότερο είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι δώρο στις νέες γενιές και ας δόυμε γιατί.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μας μπει στο κεφάλι είναι ότι η Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα,δηλαδή με το ύψος των τόκων των δανείων της και του δείκτη(του πραγματικού και όχι τις παπαριές που ξεφούρνιζε ο Αλογομούρης)ανάπτυξης,δεν έχει καμία προοπτική(μα απολύτως καμία και μιλάω σοβαρά)να αποπληρώσει τα δάνεια της.
Ούτε να το μειώσει..καπίτο?
Ίσως και να μπορέσει να να φτάσει και τις παραμέτρους του Μάστριχ..όσο αφορά την ανάπτυξη,αλλά αυτό θα είναι μόνο για λίγα χρόνια γιατί μετά η απαίτηση επενδύσεων θα το κάνει αδύνατοοοο.
Το μεγάλο ψέμα,που το υποστηρίζουν πάντα όλες οι κυβερνήσεις των δεινοσάυρων που διαθέτουμε είναι το καλσικό που λέει «’Οτι με σωστή διαχείρηση μπορούμε να έχουμε το δημόσιο χρέος υπο έλεγχο…
Για ας μου πει κάποιος γιατί εγώ είμαι και χαζή μάλλον και δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν ένα πράγμα να μεγαλώνει όταν δεν μπορείς να επενδύσεις επάνω σε αυτό με καινοτομίες σε μεγάλη σκάλα ?
Εγώ έχω την εντύπωση οτι πριν η μετά θα πάει για γρούβες.Τέλος πάντων είναι μια ιδέα παπαρία το ότι μια κυβέρνηση με σωστή διαχείρηση όσο σοφή και αν είναι  μπορεί αν αποπληρώσει τα χρέη ή ακόμα να ελπίζει ότι θα το μειώσει σε Ευρωπαϊκά επίπεδα ή έστω να το μειώσει ελλάχιστα.
Ας πούμε επιτέλους φτάνει σε αυτόν τον μύθο της σωστής διαχείρησης,κανένας δεν μπορεί να πληρώσει ή να ελέγχει το δημόσιο χρέος για μικρό η μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά όταν τα επιτόκια που το επιβαρύνουν σαλτάρουν στα ύψη.
Και ας καταλάβουμε επιτέλους ότι όσο περισσότερες προσπάθειες κάνουμε να πετύχουμε το αδύνατο στο χρόνο τόσο περισsότερο το χρέος καταβροχθίζει κομμάτια της Ελλαδίτσας εμποδίζοντας τις επενδύσεις.

Και αφού βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσουμε αλλά ούτε και να μειώσουμε το δημοσιονομικό χρέος(γιατί τα επιτόκια του είναι μεγαλύτερα από την αύξηση του καθαρού προϊόντος) είναι φως φανάρι ότι ένα ντεφολάτκι δεν είναι και τόσο απίθανο αλλά ο¨θτε και τόσο άσχημο.
Αντίθετα είναι η μόνη λύση.Αλλά ο λόγος που δεν το κάνουν είναι ότι οι δηνόσαυροι δεν θα επιτρέψουν ποτέ να πληρώσουν οι παλιότερες γενιές(αυτές που ουσιαστικά δημιούργησαν το μπάχαλο) απο τις τσέπες τους το χρέος αλλά θα την περνάνε στον αφρό και θα τα φορτώσουν στις μελλοντικές γενιές.
Το να δημιουργήσουμε default στο δημοσιονομικό χρέος εδώ στην Ελλάδα δεν θα ήταν και άσχημα εδώ που τα λέμε.
Θα ήταν φυσικά ένα άχημο χτύπημα στην χώρα για 5 με 10 χρόνια αλλά σε 20 χρονάκια θα έχουμε ένα κράτος φρέσκο σαν μωρό,απλευθερωμένο από το δημοσιονομικό χρέος που θα έχει την δυνατότητα ανάπτυξης μιας οικονομίας που δεν θα καταπείνει τόκους της τάξεως 4% του Ακαθάριστου εθνικού προϊόντος ούτε θα έχει τα 7/8 των χρημάτων της χώρας να να κοιμούντε σε μια στοίβα από παλιόχαρτα.
Και κυρίως θα μπορείτε να μιλάτε στα παιδιά σας και στα εγόνια σας με καθαρή συνείδηση(εμένα δεν με νοιάζει,δεν έχω παιδιά και απεναντίας με συμφέρει ότι και στους υπόλοιπους δεινόσαυρους….να φορτώσω την δική μου καλοπέραση στα δικά σας παιδιά)..
Γι’αυτό σκεφτείτε το το Ντεφόλτ…σας συμφέρει.

6 σκέψεις σχετικά με το “Default Baby πριν να είναι πολύ αργά..ίσως και να είναι

 1. ο δείμος του πολίτη 26 Ιανουαρίου, 2012 / 4:00 μμ

  Η λογική σου στηρίζεται στην ύπαρξη μιας ισχυρής βιομηχανίας. Αντίθετα, στην Ελλάδα, μόνο οι νεότερες γενιές (μάλλον τα σημερινά νήπια και προνήπια) θα έχουν μέλλον ευοίωνο. Και τούτο, επειδή δεν υπάρχει καμία ισχυρή βιομηχανία (ούτε καν του τουρισμού). Όλη η ελληνική οικονομία στηρίζεται στις μεσοαστικές και μικρές επιχειρήσεις. Ακόμα και η αγροτική ζωή είναι ακόμα μικρής ιδιοκτησίας χωρίς ισχυρό μεταποιητικό τομέα. Και το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη των μεσαίων ιδιοκτησιών κι επιχειρήσεων. Αλλά η εκ των πραγμάτων αδυναμία τους να επενδύσουν περαιτέρω και να επεκταθούν στον κλάδο τους γεννώντας μικρές βιομηχανικές μονάδες ή καινοτόμες βιοτεχνικές κι εμπορικές αλυσίδες. Ουσιαστικά ένα default θα ρώσει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και θα οδηγήσει την επιχειρηματικότητα μόνο στα χέρια όσων επιβιώσουν και των ελίτ.

  Έτσι, όπως μας οδήγησαν, λύσεις δεν υπάρχουν. Μας έφεραν σε αδιέξοδο. Λύση υπάρχει μόνο στην επιθετική τακτική της μεσαίας τάξης σε συνεργασία με τους φυσικούς της συμμάχους.

 2. Μαραμένα Σύκα 26 Ιανουαρίου, 2012 / 4:58 μμ

  Τώρα δειμο μου θύμησες ότι εδώ και πολύ καιρό έχω ένα κείμενο έτοιμο να ποστάρω με τίτλο «Και οι τελευταίοι θα είναι πάντα τελευταίοι»έχει να κάνει με την περιβόητη αξιοκρατεία και γενικότερα την λογική των φορολογικών συστημάτων.
  Και θες πίστεψέτο..έχει να κάνει με αυτό που είπες..αν και εγώ δεν πιστευω ότι μια χώρα πρέπει να επιμένει να ζει με υπηρεσίες που προσφέρει η λεγόμενη μεσαία τάξη.
  Σκέφτηκες ποτέ ότι αυτή η μεσαία τάξη ίσως δεν είχε την στόφα να είναι τέτοια αλλά επέζησε και άκμασε παρασσιτικά με επιδοτήσεις,γνωριμίες,μπαρμπάδες στην Κορώνη στ κτλπ?

 3. Ψουξ 1 Φεβρουαρίου, 2012 / 8:49 πμ

  Με αφορμή την συζήτηση που έχετε ανοίξει για την μεσαία τάξη…
  ( διάβασα το κείμενο του δείμου)

  νομίζω πως Αν ορίσουμε το 1981 σαν την αρχή
  της » χρυσής εποχής» της μεσαίας τάξης
  με αποκορύφωμα το 2000

  τότε έχει δίκιο η οικοδέσποινα που την χαρακτηρίζει Παρασιτική!
  (επιδοτήσεις γνωριμίες
  πολιτικά κομματικά κονε κλπ κλπ….λαμογιέν κ κλικοφίλ…
  ………………………………..

  εγώ Πάντως δεν την πιάνω από εκεί την μεσαία τάξη
  την πιάνω νωρίτερα…και την βλέπω πάνω σε όλη την χώρα…

  ακόμα και αν πουλούσε τα χωράφια ( ή μέρος από χωράφια)
  και αγόραζε σπίτι στην Αθήνα …
  για μεσαία τάξη τον πιάνω….τον νοικοκύρη

  ακόμα και αν ήταν μπογιατζής στην πρωτεύουσα
  αλλά αγόραζε αυτοκίνητο έστω με δόσεις και με δυσκολίες λίγο μετά την πτώση της χούντας για μεσαία τάξη τον πιάνω …τον νοικοκύρη

  νοικοκύρης (σαν έκφραση δηλαδή) και μεσαία τάξη μου κάνουν ένα πράγμα..
  ακόμα και να χρειαστεί να εξειδικεύσουμε την μεσαία τάξη
  σε μικρομεσαία τάξη ή προπασοκική

  και μεγαλομεσαία η προπασοκική…:-)

  …………………………………

  δεν είναι εκεί όμως το θέμα μας νομίζω
  (ούτε και έχει καμία σημασία
  η συμφωνία ή διαφωνία μας)

  σημασία έχει πως η Συρρίκνωση ή Εξαφάνιση της μεσαίας τάξης
  αυτόματα Σηματοδοτεί
  Άνοιγμα την Ψαλίδας
  και εμφάνιση μεγάλου Κενού χώρου μεταξύ Κορυφής της πυραμίδας και Βάσης

  συνήθως όπου μεγάλοι κενοί χώροι …Μεγάλη Καταστολή και Βία

  φτάνει σορυ το έκανα ποστ από σχόλιο …
  Καλημέρα

  • Ψουξ 1 Φεβρουαρίου, 2012 / 9:13 πμ

   ** σε μικρομεσαία τάξη ή προπασοκική

   και μεγαλομεσαία η μεταπασοκική…:-)**

   αυτό είναι το σωστό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s