Το γιουσουρούμ από το Ερζερούμ,οι Ισραηλινοι,Κύπριοι,Λιβανέζοι και τελευταίοι και καταιδρωμένοι Παλαιστίνιοι…

Η αμερικανική εταιρεία, Noble Energy Α.Ε. έχει ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες ότι είχε ανακαλύψει ένα μεγάλο πεδίο φυσικού αερίου στο βυθό της θάλασσας, 130 χιλιόμετρα από το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα. Εκτιμάται σε 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Θα πρέπει να είναι στην περιοχή, συνολικά περίπου 700 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. H εξερεύνηση και εκμετάλλευση του εν λόγω τομέα έχουν ανατεθεί σε μια διεθνή κοινοπραξία που αποτελείται από την U. S. Noble Energy, η οποία κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 40%, και η ισραηλινή Delek και Avner Oil Exploration.
Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος των ενεργειακών αποθεμάτων στην λεκάνη της Ανατολικής, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Λίβανο και των παράκτιων υδάτων τους. Εδώ και πολλά χρόνια οι ΗΠΑ κάνουν εξερεύνηση Γεωλογικής Επισκόπησης.Εκτιμάται ότι, στην ανατολική λεκάνη, υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και τα πετρελαϊκά αποθέματα που ανέρχονται σε περίπου 1,7 δισ. βαρέλια.
Η Iσραηλινή κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, θεωρεί ότι όλα αυτά τα ενεργειακά αποθέματα είναι δικά του. Από τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου – είπε ο υπουργός Uzi Landau των υποδομών – δεν επωφελούνται μόνο οι πολίτες αλλά θα προωθήσει το Ισραήλ για να γίνει ένας μεγάλος προμηθευτής φυσικού αερίου στην περιοχή της Μεσογείου,υποστήριξε ο εκπρόσωπος του λιβανικού Κοινοβουλίου Nabih Berri , παραβλέποντας το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους χάρτες, οι τομείς που αναφέρετε επεκτείνοντε στα Λιβανική ύδατα. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, ένα παράκτιο κράτος μπορεί να επωφεληθεί από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια ζώνη που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.) από την ακτή.

Με το ίδιο κριτήριο, τα αποθέματα ανήκουν σε μεγάλο βαθμό και στην Παλαιστινιακή Αρχή. Από το ίδιο έγγραφο που είχε συνταχθεί από τις ΗΠΑ Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης δείχνει ότι τα περισσότερα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου (60%) βρίσκεται στα παράκτια ύδατα και στη Γάζα. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει την εκμετάλλευση μιας κοινοπραξίας British Gas και Ενοποιημένων Contractors (Επιχείρηση με βάση την Αθήναε και Λιβανέζικων συμφερόντων), στην οποία η Αρχή έχει μερίδιο αγοράς 10%.
Δυο πηγάδια, Γάζα Marine-1 και τη Λωρίδα της Marine-2, είναι έτοιμα, αλλά δεν έχουν ποτέ τεθεί σε λειτουργία. Το Τελ Αβίβ απέρριψε όλες τις προτάσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και της κοινοπραξίας για εξαγωγή φυσικού αερίου προς το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Οι Παλαιστίνιοι έχουν ως εκ τούτου μεγάλο πλούτο, αλλά δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.
Για να αποκτήσουν τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων της σε ολόκληρη τη λεκάνη της Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου και των Παλαιστινίων, το Ισραήλ χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη. Πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αλί Shami ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει το Ισραήλ την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων που βρίσκονται υπεράκτια στα Λιβανικα ύδατα. Ο υπουργός Landau υποστηρίζει, ωστόσο, ότι τα αποθέματα είναι αυτά που βρέθηκαν στα Ισραηλινά ύδατα και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία για να τα προστατεύσει. Το Ισραήλ απειλεί να επιτεθεί ξανά στο Λίβανο, όπως έκανε το 2006 με σκοπό να πάρει το δικαίωμα του να εκμεταλλεύεται τα υπεράκτια πεδία.
Για τον ίδιο λόγο το Ισραήλ δεν αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος…και εδώ που τα λέμε ούτε πρόκειτε να γίνει ποτέ,ας μην γελιόμαστε. Ειδικά για το σκοπό αυτό, δρομολογήθηκε «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι» κατά την περίοδο 2008/2009 και Η Γάζα από τότε ασφαλίζεται με την λαβή του εμπάργκο. Την ίδια στιγμή, Ισραηλινά πολεμικά πλοία έχουν τον έλεγχο σε ολόκληρη τη λεκάνη της ανατολικής Μεσσογείου και δεν τολμά ούτε μύγα να κουνηθει.

Και ας μην γελιόμαστε,η αντιπαλότητα Ισραήλ Τουρκίας έχει άρωμα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όχι τα φιλειρηνικά αισθήματα του Ερντογάν.

Καθώς και δεν είναι τυχαία και η συνεργασία Κύπρου -Ισραήλ για την εκμετάλευση των αποθεμάτων.Όπως δεν είναι τυχαία και η πρόσκληση του Λαντάου γιά συνεργασία και της Ελλάδας μαζί τους.

Μένει να δούμε τι θα μας φέρει το γιουσουρούμ από το Ερζερούμ.

Advertisements

2 thoughts on “Το γιουσουρούμ από το Ερζερούμ,οι Ισραηλινοι,Κύπριοι,Λιβανέζοι και τελευταίοι και καταιδρωμένοι Παλαιστίνιοι…

    • Μαραμένα σύκα Ιανουαρίου 7, 2011 / 3:35 μμ

      Και τα συμφέροντα…οι παλαιστίνιοι θα πάρουν τον πούλο(κλασικά)εμείς τι είχαμε τι χάσαμε και οι Τούρκοι?Αυτοί θα έχουν να πάρουν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s