Ένοιχοι ναι,αλλά όχι και οι μοναδικοί

Είναι της μόδας,ιδιαίτερα δε όταν μιλάμε για bonus των διευθυντικών στελεχών να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στις τράπεζες και στις χρηματοπιστωτικές εταιρίες.Όσο αφορά τις ευθύνες τους,έχει χυθεί μεγάλη ποσότητα μελανιού στο χαρτί.

Θα έλεγα λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τις ευθύνες όλων των ηθοποιών που πήραν μέρος σε αυτή την σαπουνόπερα της κρίσης.
Όπως είπα παραπάνω οι ηθοποιοί της κρίσης είναι πολλοί και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών θεωρεί ότι είναι μέρος του «κοινού»,ακόμα και «θύμα»,ενώ στην ουσία είναι δημιουργός της κρίσης.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τους αναφέρουμε.
Ο ακαδημαϊκός κόσμος.
Γιά τις πολύτιμες φόρμουλες τους εξυμνήθηκαν μέχρι αηδίας από την οργάνωση των Νόμπελ.

Τώρα εδώ που τα λέμε,εγώ δεν έχω τίποτα κατά της Σουηδίας που παράγει εξαιρετικά πορνοφίλμ και επικούς μύθους.

Αλλά αναρωτιέμαι εάν κάποιος σοφός στον χώρο της οικονομίας τολμούσε να δηλώσει ότι,αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν τι θα του απαντούσαν άραγε?

Χμ,θα του απαντούσαν ότι είναι ένας αδαής και ότι σε όλα τα Μάστερ οικονομικών διδάσκεται το αντίθετο και ότι αυτά που διδάσκονται κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ!
Έλα όμως που το πρόβλημα του βραβείου Νόμπελ είναι ότι μια εργασία έχει μόνο θετικές κριτικές και συμβουλές.Ο μηχανισμός του peer endorsement έχει μία μικρή ατέλεια,δεν δέχεται κριτικές.Κατά συνέπεια τα Νόμπελ τα δίνουν σε όποιον έχει περισσότερους υποστηρικτές διαθέσιμους να του γράψουν έναν endorsement.Και μιάς και δεν είναι δυνατόν να γράψει κάποιος αρνητικές κριτικές στις εργασίες των υποψηφίων καταλήγει να γίνει κάτι σαν διαγωνισμός για το ποιός θα μαζέψει περισσότερους βαθμούς,δηλ.περισσότερες συστάσεις και θετικές κριτικές.
Έτσι λοιπόν,αν και εκατοντάδες φωνές θα μπορούσαν να αντιδράσουν στο ντελίριο περί οικονομίας την έκαναν τουμπεκί σχεδόν όλοι.
Τώρα λοιπόν θα ήθελα ένα πράγμα,
Όλοι αυτοί οι ακαδημαϊκοί στολισμένοι με Νόμπελ που ζητοκραύγαζαν σε όλες αυτές τις καταστροφικές ιδέες περί οικονομίας να παραιτηθούν από έδρες που κατέχουν.Αλλά τι λέω οι χαζή!Εδώ οι τραπεζίτες πέρνουν bonus ,γιατί λοιπόν και οι ακαδημαϊκοί να μην συνεχίσουν να στολίζουν τους εαυτούς τους με δάφνες και αξιώματα?
Η λογική λέει,πως όλοι αυτοί οι δαφνοστεφανωμένοι οικονομολόγοι είπαν μεγάλες μαλακίες οπότε θα έπρεπε να κατέβουν από τις γαμημένες έδρες τους.Το ζήτημα είναι φυσικά,αν είμαστε ικανοί να το κατορθώσουμε αυτό?

Πρέπει να παραδεχτούμε πάντως πως χωρίς την σφαργίδα ενος ωραίου Νόμπελ το ψευτομαθηματικό ντελίριο του CAMP που μας έφερε σε αυτή την καταστροφή,δεν θα γεννιόταν ποτεεεεεεεεεεε.
Υπάρχει κανείς που να να μπορεί και να θέλει να πετάξει από τις κάθεδρες τους αυτούς τους αλήτες?
Μπααα,κανείς.
.Οι βουλευτές και τα κόμματα.
Είτε σας αρέσει είτε όχι ότι έχει γίνει ήταν απόλυτως νόμιμο.Και δεν ‘ηταν νόμιμο επειδή έτσι έτυχε αλλά επειδή οι κυβερνήσεις που εκλέχθηκαν από τον λαό τον έκαναν νόμιμο.Και συνεχίζει να είναι ακόμη και τώρα νόμιμο γιατί οι ίδιες κυβερνήσεις συνεχίζουν να το συντηρούν νόμιμο.
Και για ξεκαθαρίσουμε κάπως τα πράγματα,καμιά δικτατορία δεν επιτρέπει τον απόλυτο οικονομικό φιλελευθερισμό,ο δικτάτορας θέλει να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων.
Αντίθετα,τα μοναδικά κράτη που επέτρεψαν το απόλυτο ξεσάλωμα των τραπεζών και των hedge fund ήταν τα λεγόμενα «δημοκρατικά»,δηλ αυτά που οι βουλευτές είναι εκλεγμένοι από τον λαό.
Είδατε να κατηγορεί κανένας τους πολιτικούς όπως τους τραπεζίτες?
Όχι.
Ακούστε να προτείνει κανένας να τους κόψουν συντάξεις και προνόμια?
Χα,αν είδατε και μου το πείτε να πέσω ξερή.
Κύριοι,νομίζω ότι θα πρέπει να το χωνέψετε ότι το κόμμα της καρδιάς σας είναι γεμάτο από ένοχους που πρέπει να τιμωρηθούν.
Πήγε ποτέ κανένας να χτυπήσει τις πόρτες τους και να τους επιβάλει τιμωρία?
Σιγά τα αίματα.Αν παραδεχτούμε ότι και η πολιτική είναι ένοχη σημαίνει πως και οι πολίτες που ψηφίζουν αυτή την φάρα είναι εν μέρη ένοχοι.Και οι πολίτες γουστάρουν αν το παίζουν αποκλειστικά θύματα..
.Οι καταναλωτές.
Πολλοί θέλησαν να αγοράσουν σπίτια παρότι δεν είχαν μια σταθερή δουλειά.Ακόμα περισσότεροι φόρτωσαν τις πιστωτικές τους μέχρι τα μπούνια και ας μην είχαν τρόπο να τις ξεπληρώσουν.Μερικοί σκέφτηκαν ότι η αγορά έκανε ανοδική εκτίμηση του σπιτιού τους και ότι αυτό από μόνο του είναι ένα εισόδημα που μπορεί να καταναλωθεί σε φόρμα άλλων δανείων.Όλα αυτά τα άτομα ζούσαν χρόνια τώρα έναν τρόπο ζωής πολύ ανώτερο από τις δυνατότητες τους γνωρίζωντας πολύ καλά ποιές ήταν οι δυνατότητες τους.
Όλοι αυτοί είναι συνένοχοι στην καταστροφή.Θέλησαν να αγοράσουν αυτοκίνητο με πίστωση,σπίτι με πίστωση,διακοπές με πίστωση,ακριβά ρούχα με πίστωση,πιστωτικές με πίστωση και γενικά ότι σκατά του γυάλιζαν τα αγόραζαν με πίστωση.
Υπάρχει ενοχή σε αυτό,ο καθένας από μας ξέρει πολύ καλά ποιές είναι οι δυνατότητες του και τι ύψους είναι τα εισοδήματα του.
Οι περισσότεροι σήμερα λένε ότι δεν ήξεραν!Αν είναι δυνατόν!
Δεν ήξεραν ότι δεν γίνετε να έχεις 25.000 ευρώ το χρόνο και ότι ξοδεύεις 200.000?
Όχι,δεν αυτό δεν το δέχομαι,ούτε και πιστεύω ότι ότι έκαναν το έκαναν από καλή πίστη.Απλά ήταν και έζησαν σαν γουρούνια συνειδητά και σήμερα κρύβονται πίσω από την έκφραση του «καημένου πολίτη»μη χέσω
Οι καταναλωτές επενδυτές
Η κρίση που περνάμε χαρακτηρίζετε από μία κούρσα χωρίς προηγούμενο  στα πιό εξελιγμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια είναι εκατομμύρια,εκατομμύρια ιποκριτές που σήμερα το παίζουν εξαπατημένοι ενώ έτρεχαν στις τράπεζες και υπέγραφαν οτιδήποτε μύριζε χρήμα στην γουρουνίσια μύτη τους.
Ακούω να λένε,»μα εγώ δεν ήξερα».Τα ίδια Παντελάκη μου με τους υπόλοιπους.
Και σκέφτομαι τώρα εγώ,
-αν δεν ήξερες γιατί στ’ανάθεμα μπήκες σε ένα παιχνίδι  που δεν καταλάβαινες?
Πολλοί απαντούν «μα η τράπεζα δεν μου είπε τίποτα για το ρίσκο».
-Καλά,κάτι θα σου έδωσε να υπογράψεις όμως,διάβασες τι στην ευχή υπεγραφες?κατάλαβες τι έλεγε?
Πολλοι θα απντούσαν Όχι.
Και λεω,
-Αυτό και μόνο είναι αιτία να μην υπογράψεις βλάκα.
Ε λοιπόν η απλή αλήθεια είναι ότι εκατομμύρια επενδυτές μπήκαν στις τράπεζες και ζήτησαν να κάνουν  τις πιό συμφέρουσες επενδύσεις γνωρίζοντας πως οι πιό συμφέρουσες έχουν και το μεγαλύτερο ρίσκο.
Όμως έπεσαν σαν χοντρά γουρούνια επάνω στον χυλό.
Χέιι..τα γουρούνια τα σφάζουν το Δεκέμβρη,δεν το ξέρετε αυτό?
Ορίστε ποιοί είναι συνυπεύθηνοι με τους τραπεζίτες για την κρίση.

Advertisements

One thought on “Ένοιχοι ναι,αλλά όχι και οι μοναδικοί

  1. ψουξ Απρίλιος 4, 2009 / 12:21 μμ

    Κύριοι,νομίζω ότι θα πρέπει να το χωνέψετε ότι το κόμμα της καρδιάς σας είναι γεμάτο από ένοχους….

    αξίζει!…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s