Η εισβολή στην Γάζα και οι παράκτιες πηγές φυσικού αερίου

Ποιά τρομοκρατία και πράσσινα άλογα?Ο μοναδικός λόγος που έγινε αυτή η έπιθεση ενάντια στην Γάζα είναι ένας και μοναδικός,τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί  το 2000 στα ανοιχτά των ακτών της λωρίδας της Γάζας και μάλιστα εντός των χωρικών της υδάτων.
Αυτός είναι ο λόγος της σφαγής και ο λόγος που τα διπλανά κράτη όπως η Αίγυπτος κάνουν την πάπια,ο έλενχος και η ιδιοκτησία του στρατηγικού παράκτιου αποθέματος φυσικού αερίου της Γάζας.
Η ιστορία έχει ως εξής,
Η British Gas του ομήλου BG και οι συνεργάτες τους CCC (consolidate contractors International Company)  που ανήκει στις Λιβανέζικες οικογένειες Sabbagh and Koury με έδρα την Αθήνα,κατωχήρωσαν δικαιώματα έρευνας και άντλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου τον Νοέμβριο του 1999 υπογράφωντας συμβόλαιο 25 ετίας με την τότε Παλαιστινιακή αρχή.
Τα δικαιώματα στην παράκτια πετρελαιοπηγή έχουν ως εξης,
British Gas 60%
CCC ,η Λιβανέζικη εταιρία με έδρα την Αθήνα 30 %
Παλιαστινιακή αρχή με 10 %(Haaretz ,21 Οκτωμβρίου 2007)
Η συμφωνία της British Gas και της CCC και Παλιαστινιακής αρχής  περιλαμβάνει την εκμετάλλεσυση τομέων και την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου.
Η άδεια της BG καλύπτει όλη την παράκτια περιοχή της Γάζας η οποία συνορεύει με αρκετές Ισραηλινές πηγές φυσικού αερίου.Το ζήτημα όμως είναι ότι το 60% των αποθεμάτων φυσικού αερίου βρίσκονται και ανήκουν στην Παλαιστίνη.

Η BG τρύπησε δύο πηγάδια το 2000,το Gaza Marine-1 and Gaza Marine-2.Με επιφυλάξεις η ΒG υπολογίζει ότι τα αποθέματα αερίου στην περιοχή είναι της τάξεωςτου 1,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών και αξίας 4 δισεκατομμυρίων περίπου δολαρίων.Αυτά δήλωσε η BG αλλά το μέγεθος των αποθεμάτων της Γάζας μπορεί να είναι πολύ Τώρα το ποιός έχει την κυριαρχία επάνω στα αποθέματα φυσικού αερίου της Γάζας είναι ζωτικής σημασίας.
Από νομικής απόψεως ανήκουν στην Παλιαστίνη φυσικά.
Όμως θάνατος του Γιάσερ Άραφατ,η εκλογή της Χαμάς και η καταστροφή της Παλαιστινιακής αρχής επέτρεψαν τον de facto έλεγχο των παράκτιων αποθεμάτων από το Ισραήλ.
Έτσι λοιπόν η British Gas άρχισε το πάρε δώσε με την Ισραηλινή κυβέρνηση παραγκωνίζοντας την Χαμάς φυσικά.
Μετέπειτα με την εκλογή του Αριέλ Σαρόν στην θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ,έφερε την Παλαιστίνη και την δικαιοδοσία της στα αποθέματα του φυσικού αερίου στο ανώτατο δικαστήριο.Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ ποτέ δεν θα αγοράσει αέριο από την Παλαιστίνη για τον απλούστατο λόγο,ότι τα αποθέματα ανήκουν στο Ισραήλ.
Το 2003 ο Σαρόν υπέγραψε συμβόλαιο με την British Gas για την παροχή φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Γάζας.
Το 2006 η εκλογική νίκη της Χαμάς οδήγησε στην παράιτηση της Παλαιστινιακής αρχής από την Γάζα και τον περιορισμό της στην δυτική όχθη.
Το 2006 η British gas ήταν κοντά στο να υπογράψει συμβόλαιο με τους Αιγύπτιους για άντληση αερίου,όμως ακυρώθηκε η προσπάθεια μετά από σφήνα το Τόνυ Μπλαίρ φυσικά.
Τον επόμενο χρόνο,το 2007 η Ισραηλινή βουλή ψήφισε πρόταση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ να αγοάσουν φυσικό αέριο από την παλιστινιακή αρχή.Η προσφορά ήταν 4 δισεκατομμύρια δολάρια που θα έφερναν κέρδη 2 δισεκατομμύρια $ εκ των οποίων το 1 δις θα πήγαινε στους παλαιστίνιους.
Έλα όμως που το ισραήλ δεν είχε σκοπό να μοιραστεί τα έσοδα με τους Παλαιστίνιους έτσι μέχρι αν μετρήσουμε ως το τρία συνέταξαν επιτροπή από διαπραγματευτές ώστε να παρακάμψει και την Χαμάς αλλά και την παλαιστινιακή αρχή στις διαπραγματεύσεις με την BG.
Ο σκοπός της επιτροπής βασικά ήταν να ακυρωθεί το συμβόλαιο που υπέγραψε η Παλαιστινιακή αρχή με την British Gas.
Πρότειναν λοιπόν οι Ισραηλινοί να κατασκευαστεί αγωγός που θα μετέφερε το φυσικό αέριο από την Θάλασσα στο λιμάνι του Άσκελον και έτσι με αυτόν τον τρόπο ο έλεγχος πώλησης σου περνούσε στα Ισραηλινά χέρια.
Τελικά οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και η British Gas αποσύρθηκε και έκλεισε τα γραφεία της στο ισραήλ τον ιανουάριο του 2008.

Τα σχέδια της εισβολής της Γάζας άρχισαν να μπάινουν σε εφαρμογή τον ιούνιο του 2008 σύμφωνα με Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.
Ακριβώς τον ίδιο μήνα οι ισραηλινοί ήρθαν σε επαφή με την British Gas και εξέφρασαν την επιθυμία ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο της Γάζας.
Και πράγματι διαπραγματεύσεις γινόταν και τον μηνα Οκτώμβριο του 2008 και συνεχίζουν φυσικά.
Τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Αυτά για την ιστορία αλλά και γιατί κόβουν βόλτες οι τουρκικές φρεγάτες εκεί που δεν έκοβαν πρίν.
Ότι ακούς στην πόρτα του γείτονα περίμενε και στην δική σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s