Το καλαμπόκι κάνει βουτιά και ο Κοντός αρμενίζει

Μεγάλη αναστάτωση στο χωριό και όχι μόνο σε αυτό αλλά σε ολόκληρο τον κάμπο.Οι παραγωγοί έχουν σαλτάρει μετά από τα τελευταία νιουζ που πήραν από εμπόρους καλαμποκιού.
Νέτα σκέτα τους είπαν ότι το καλαμπόκι θα τους το πάρουν με 12-14 λεπτά το κιλό!
Στην ξεφτύλα δηλαδή,αν λάβεις υπ’όψην τα έξοδα παραγωγής,τα λεφτά που θα πάρουν δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε καν αυτά!
Μιλάω για τον κάμπο την Ξάνθης που
δεν έχει αρδευτικά έργα,έχει μόνο γεωτρήσεις που δουλεύουν ασταμάτητα όλοκληρο το καλοκαίρι με πετρέλαιο φυσικα η με ρεύμα.
ναδασμός δεν έχει γίνει ακόμη με αποτέλεσμα κάθε παραγωγός να έχει 3-4-5 μηχανάκια γεώτρησεις που αυξάνει το κόστος παραγωγής.
ΟΙ τιμές των λιπασμάτων και των σπόρων έχουν πάρει φωτιά όπως και οι τιμές των γεωργικών μηχανημάτων.
Ο κάθε παραγωγός έχει περίπου 50 στρέμματα και αν θέλει περισσότερα θα πρέπει να τα νοικιάσει προς 50 Ευρώ το στρέμμα το λιγότερο.
κάθε στρέμμα θα του δώσει περίπου 1.200 με 1400 κιλά καλαμπόκι που μεταφράζετε σε 150 με 170 Ευρώ μικτά το στρέμμα.
Αγροτικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν αλλά έχουν πάρει την κατιούσα πρό πολλού.
Ξηραντήρια επίσης διαθέτουν οι συνεταιρισμοί αλλά προτίμησαν να τα νοικιάσουν σε ιδιώτες εμπόρους καλαμποκιού από το να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι ώστε να αποθηκεύσουν την παραγωγή τους και να μην πέσουν θύματα των εμπόρων όπως τώρα.
Το πιό απίστευτο έγινε στον κάμπο της Χρυσουπόλεως Καβάλας,οι παραγωγοί παρέδωσαν τα καλαμπόκια τους στους εμπόρους ανοιχτά,δηλαδή έδωσαν την παραγωγή τους χωρίς να πάρουν τιμή.Όταν θα έρθει ο καιρός να πάρουν τα λεφτά τους θα τους δώσουν ότι γουστάρουν οι έμποροι.
Στα μέρη μας αντίθετα έχουν αρχίσει ατ ψυχροπολεμικά παιχνίδια,τύπου δεν θα πάρουμε ακόμα,θα δούμε,ίσως,αν είσαι κολλητός μου και άλλα τέτοια υπέροχα.
Και όσο αυτά συμβαίνουν ο κ.Κοντός που είναι και από την περιοχή πέρα αρμενίζει,απλά υπόχεται να ΄φερει φθηνά λιπάσματα από την Ρωσιά!

Advertisements

2 thoughts on “Το καλαμπόκι κάνει βουτιά και ο Κοντός αρμενίζει

 1. krogias Οκτώβριος 17, 2008 / 1:53 μμ

  Τα έλεγα εγώ και όλο το τοπικό ΠΑΣΟΚ εδώ και 1,5 χρόνο.
  Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Οι αγρότες της περιοχής μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Κι εμένα ο πατέρας μου φέτος τα περισσότερα στρέμματα τα έβαλε καλαμπόκι, ενώ του έλεγα τι πρόκειται να συμβεί.
  Τους παραμυθιάζουν, τους τάζουν και να τα αποτελέσματα. «Βάλτε καλαμπόκια! Βάλτε σιτηρά! Θα πάνε καλά!»
  Και η ειρωνεία; Η τιμή της βιομηχανικής ντομάτας εκτοξεύτηκε φέτος στα ύψη, την ίδια ώρα που σχεδόν έβαλε λουκέτο το εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ…
  «Η διεθνής κρίση στα τρόφιμα, δεν μας επιτρέπει να δώσουμε τιμή στους παραγωγούς και για αυτό δεν θα γίνει καμπάνια της ΣΕΒΑΘ φέτος» έλεγαν πέρσι…
  Τι να λέμε τώρα…
  Θα περάσουν τον πιο δύσκολο Χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών οι αγρότες μας και έρχεται η άνοιξη όπου θα αναγκαστούν πάλι να σκύψουν στην ΑΤΕ για δάνεια…
  ΘΛΙΒΟΜΑΙ

 2. μαραμένα σύκα Οκτώβριος 17, 2008 / 3:11 μμ

  Κάπως έτσι και χειρότερα…εδώ έχει ο συνεταιρισμός δικό του ξηραντήριο και το έπιασαν και το νοίκιασαν σε ιδιώτη,όταν το πληροφορήθηκα έμεινα παγωτό!
  Το μόνο που τους σώζει είναι ότι αρκετοί έχουν και μια άλλη κυρια εργασία για να μην πεινάσουν.Όσο για τον δύσκολο χειμώνα..χμμ,έχει ήδη αρχίσει σχεδόν για όλους.
  Άσε που κανένας δεν γέμισε ακόμα τις δεξαμενές του πετρέλαιο,βλέπεις στην δεκαετία του 80 παράτησαν τις ξυλόσομπες και έβαλαν καλοριφερ στα σπίτια τους.Μιλάμε για μεγάλη πίκρα.Άνθρωποι που ποτέ δεν ήξεραν τι είναι το βερεσέ και το τετεφτέρι έχουν αρχίσει και ζητάνε πίστωση σε φούρνο και μπακάλη.Φοβερά πράγματα θα συμβουν στο άμεσο μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s