Σοσιαλισμός,καπιταλισμός,δεξιοί αριστεροί,τι μπερδεμα!

Με τις διάφορες παρεκλήσεις τους είναι και τα δύο παιδιά της βιομηχανικής επανάστασης,στην πραγματικότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αγαπητοί μου.
Και οι δύο υποτίθετε ότι είναι, μοντερνιστές,διαφωτιστές,προοδευτικοί,αισιόδοξοι,λογικοί,υλιστές,οικονομικοί.Και οι δύο έχουν αναγάγει σε μύθο και ύψηστη αξία την εργασία.
Είναι δύο αποκυήματα στης βιομηχανικής επανάστασης που είναι πεισμένα ότι επιστήμη και τεχνολογία θα μπορέσουν να παράγουν αγαθά σε τετοιο βαθμό που θα καταστίσουν ευτυχισμένη ολόκληρη την ανθρωπότητα(ή σχεδόν ολόκληρη).
Είναι φανερό και το ξέρουν και οι πέτρες πως αριστεροί και δεξιοί,φιλελεύθεροι και Μαρξιστές είναι αδιάλλακτοι όσο αφορά τον παραπάνω ακρογωνιαίο λίθο ανάπτυξης.
Έλα όμως που αυτή η διπολική ουτοπία απέτυχε!
Και εμείς μείναμε σε ένα τρένο που πάει με 800 την ώρα,άντε τώρα να βλέψεις όπως όπως τους ταξιδιώτες μέσα σε αυτό το τρένο!
Και όσο το τρένο τρέχει τα ερωτήματα έχουν αλλάξει.
1ον Πού πάει το τρένο?
2ον Οι ταξιδώτες και είναι πάνω σε αυτό έχουν κάποια πιθανότητα να το κατευθήνουν ή είναι κολιμένο στις σιδηροτροχίες που το έχουν βάλει εδώ και 250 χρόνια?
3ον Και προπάντων,έχουμε πάρει το σωστό τρένο που τόσο είχε σαγινέψει τους προγόνους μας ή μήπως πήραμε αυτό που μας οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή εκτός του ότι μας έχει κάνει να ζούμε απάνθρωπα και σκλάβοι των αναγκών μας?
4ον Είμαστε καταδικασμένοι μήπως να πεθάνουμε στον υπόνομο ενός καλύτερου κόσμου πιστεύοντας ότι είμαστε ελεύθεροι γιατί έχουμε την δυνατότητα να επιλλέξουμε μάρκα ψυγείου?

Advertisements

One thought on “Σοσιαλισμός,καπιταλισμός,δεξιοί αριστεροί,τι μπερδεμα!

 1. Πάρης Αύγουστος 7, 2008 / 7:34 μμ

  «Είναι δύο αποκυήματα στης βιομηχανικής επανάστασης…»

  Αυτό καταρχάς δεν είναι κακό.

  «…που είναι πεισμένα ότι επιστήμη και τεχνολογία θα μπορέσουν να παράγουν αγαθά σε τετοιο βαθμό που θα καταστίσουν ευτυχισμένη ολόκληρη την ανθρωπότητα»

  Νομίζω πώς κάνεις λάθος. Αυτό δεν το ισχυρίζεται κανένας από τους χώρους. Η ορολογία «σωτηρία της ανθρωπότητας από την επιστήμη και τεχνολογία» υπήρξε περισσότερο στον 19ο αιώνα όπου όμως οι άνθρωποι ήταν σαφώς εηρεασμένοι από τη μονοθεϊστική/χριαστιανική σωτηριολογική αντίληψη του κόσμου.
  ΑΠό εκεί και πέρα επιστήμη και τεχνολογία είναι ο μοναδικός δρόμος για να έχεις ισορρροποπημένες κοινωνίες που να μη φοβούνται κεραυνούς και βροντές. Μη ξεχνάς ότι η επιστήμη και τεχνολογία έπαιξαν καίριο ρόλο για τον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών και την αναδιανομή πλούτου.
  Εκτός αν έχεις παραδείγματα από το παρελθόν ή από σημερινά μέρη του πλανήτη όπου δεν παράγεται επιστήμη και τεχνολογία και θα έπρεπε να τα ονειρευόμαστε ως συνθήκες ζωής.

  «Είμαστε καταδικασμένοι μήπως να πεθάνουμε στον υπόνομο ενός καλύτερου κόσμου πιστεύοντας ότι είμαστε ελεύθεροι γιατί έχουμε την δυνατότητα να επιλλέξουμε μάρκα ψυγείου?»

  Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε για πολύ περισσότερα από μία μάρκα ψυγείου. Και εκατομμύρια άνθρωποι το κάνουν.

  Αρκετά κείμενα σου είναι πολύ απαισιόδοξα. Άλλο η κριτική και προβολή ιδεών ξέρεις και άλλο η παραίτηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s