Food stamp και ξερό ψωμί

Η ποιό ορατή συνέπεια της παγκοσμιοποίησης είναι το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους,οι πλούσιοι ακόμα ποιό πλούσιοι και φτωχοί φτωχότεροι,περισσότεροι άποροι..οι φτωχοί.
Στις βιομηχανικά αναπτυγμένες περιοχές το δείχνουν καθαρά οι στατιστικές,κατα΄μεσο όρο ένας στους επτά ανθρώπους ζεί κάτω από το όριο της φτώχιας.
Φυσικά,πρόκειται για μία σχετική ανέχεια σε σύγκριση με τον λεγόμενο τρίτο κόσμο.Όσο όμως και αν είναι σχετική δεν παύει να είναι φτώχια και σαν τέτοια δημιουργεί σωματική και ψυχική κατάπτωση.
Μερικά κράτη για να αποφύγουν την περιθωριοποίηση μεγάλου αριθμού των πολιτων τους κατέφυγαν σε αμφιλεγόμενες πολιτικές.Σε γενικές γραμμές προτιμούν την ποιό αρχαία λύση του κόσμου,ΤΗΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ.

Στην ποιό πλούσια χώρα του κόσμου-τις ΗΠΑ- η ελεημοσύνη φέρει το όνομα «Food Stamp» το οποίο είναι ένα κουπόνι αγοραστικής αξίας 100$ το οποίο διανέμεται κάθε στους πολύ φτωχούς για να αγοράσουν τρόφημα.Μέχρι στιγμής έχουν δωθεί τέτοια κουπόνια σε 26 εκατομύρια κόσμο.Αν το δούμε αναλογικά,μιας και οι ΗΠΑ έχουν 300 εκατομμύρια πλυθισμό αυτό σημαίνει πως 12 στους 100 κατοίκους έχει αναγκη αυτά τα κουπόνια για να επιζήσει.Τελευταία σημειώθηκαν πολλές διαμαρτυρίες,η κατακόρυφη αύξηση των ειδών διατροφής εξουδετέρωσε την αποτελεσματικότητα των κουπονιών.100$ περίπου 70 ευρώ τον μήνα πράγμα που σημαίνει 1.200$ τον χρόνο η αλλιώς 850 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να διπλασιαστεί αυτό το ποσό για να είναι αποτελεσματικό.Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπους,χρειάζονται πολλά λεφτά.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ποσό χαμιλότερο των 20 δισεκατομμυρίων $ των χρόνο,σίγουρα δεν είναι μικρό ποσό αλλά σιγουρότατα είναι πολύ χαμιλότερο από τα κονδύλια που χαραμίζονται για την άμυνα 600 δισεκατομμύρια $ τον χρόνο.
Η ιδέα δεν άργισε να αποκτήσει οπαδούς και ιδιέταιρα ανάμεσα στην νεοεστεμένη κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.Ο Τρεμόντι που είναι(άνθρωπος του κόσμου)και γνωρίζει πολύ καλά την Αμερικάνικη πραγματικότητα σκέφτηκε να εισάγει το μοντέλο
FOOD STAMP στην Ιταλία.Μία επιταγή(πιθανότατα μια προπληρωμένη πιστωτική κάρτα) που θα μοιραστεί σε 1,2 εκατομμύρια πάμφτωχων κατοίκων.Αυτή η λαμπρή ιδέα προτάθηκε να συνδεθεί με την Robin hood Tax,έναν φόρο που θα χτυπήσει τις ποιό μισιτές από τους Ιταλούς εταιρίες,όπως πετρελαϊκές εταιρίες,τράπεζες και ασφάλειες.Όμως η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι περιόρισε το ποσό σε 40 ευρώ τον μήνα πράγμα που σημαίνει ότι ένας απόλυτα φτωχός έχει 1,33 ευρώ την ημέρα για να κορέσει την πείνα του( ούτε εναν καπουτσίνο με κορνέτο).Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να τα διαθέσουν η για να φάνε η για να πληρώσουν λογαριασμούς όπως γκάζι,ρεύμα και τηλέφωνο.Τώρα είναι να απορεί κανείς (αν όχι να γελάσει) για το πόσοι λογαριασμοί θα πληρωθούν με 480 ευρώ τον χρόνο!
Φυσικά η παροιμία λέει «χαρισμένο άλογο δεν το κοιτάμε στα δόντια».Από την άλλη και η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς δεν υπήρξε γεναιόδωρη με τους πολύ φτωχούς.Η τακτική τους ήταν πάντα αυτή του λεγόμενου δώρου.
Ίσως καποιοι να ντραπούν να πάρουν την λεγόμενη προπληρωμένη πιστωτική κάρτα,όμως θα είναι και πολλοί αυτοί που θα την δούν σαν σανίδα σωτηρίας.
Θα έλεγε κανείς ότι ολά είναι ΟΚ,όμως έλα που δεν είναι.
Αυτό που εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταπιώ είναι η ιδεολογία των παροχών τύπου λιμπερίστα.
Για τους φτωχούς αυτό που χρειάζεται είναι οι υπηρεσίες για τις οποίες καμία κυβέρνηση δεν προβλέπει,αντίθετα όπου μπορεί σε τοπικό επίπεδο ρίχνει τον μπαλτά κατακέφαλα.

2 σκέψεις σχετικά με το “Food stamp και ξερό ψωμί

 1. ψουξ 22 Ιουνίου, 2008 / 12:50 μμ

  Καλημέρα ωραίο ποστ…ενημερωτικό και ενδιαφέρον.

  «Στην πραγματικότητα πρόκειται για ποσό χαμιλότερο των 20 δισεκατομμυρίων $ των χρόνο,σίγουρα δεν είναι μικρό ποσό αλλά σιγουρότατα είναι πολύ χαμιλότερο από τα κονδύλια που χαραμίζονται για την άμυνα 600 δισεκατομμύρια $ τον χρόνο.»

  Νάτοι πάλι οι αμυντικοί εξοπλισμοί……(της κάθε χώρας)
  τους πληρώνουμε όλοι για να σωθεί τι;

  ωραίο ποστ επαναλαμβάνω! …θα επανέλθω

  Να είσαι καλά

 2. μαραμένα σύκα 23 Ιουνίου, 2008 / 10:52 πμ

  Να δεις που τα ίδια θα κάνουν και στην ελλάδα με το επίδωμα θέρμανσης,απο την μια θα το δώσουν και από την αλλη θα τα αρπάξουν με τισ αυξήσεις στις υπηρεσίες.
  Σ’ευχαριστώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s