Μια γυναίκα που θαυμάζω

Η Augusta Lagostena Bassi,για όλους Τίνα η δικηγόρος των γυναικών έφυγε στα 82 της χρόνια,λίγες μέρες πριν το κλείσιμο ενός αιώνα από την καθιέρωση της ημέρας των γυναικών.
Μια συγκροτημένη και θαραλέα γυναίκα,η πρώτη που εισήγαγε την λέξη «βιασμός»μέσα στα συντηριτικά Ιταλικά δικαστήρια την δεκαετία του 70.

Η πρώτη δικηγόρος που με με στεγνούς και ωμούς όρους διηγήθηκε και επιτέθηκε στην ντροπή της κοινωνίας μας που λέγετε «βιασμός»,δείνοντας έτσι δύναμη και ελπίδα στις γυναίκες που τον είχαν υποστεί να συνεχίσουν να ελπίζουν στην δικαιοσύνη.
Υπήρξε αυτή που το 1979 έφερε στην τηλεόραση μια δίκη για βιασμό,τον πρώτο με ανοιχτές πόρτες στο κοινό στην ιστορία της Ιταλίας.
Στην παθιασμένη αγορευσή της ισχυρίστηκε «εάν η γυναίκα μετατρέπεται σε κατηγορούμενη το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μην γίνοντε ποτέ καταγγελίες για βιασμό.Κατά την γνώμη μου, είναι ταπεινωτικό για μια γυναίκα που έχει υποστεί βιασμό,να έρχετε μπροστά στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι δεν ειναι πουτάνα…μιά γυναίκα έχει το δικαίωμα να είναι ότι αυτή θέλει χωρίς να χρειάζεται υπερασπιστές.Εγώ δεν είμαι αυτή την στιγμή η υπεράσπιση αυτής της γυναίκας αλλά ο κατήγορος ενός διεστραμένουν τρόπου διεκπεραίωσης των δικών για βιασμό».
Υπήρξε μια από τους δημιουργούς του Telefono rosa


Όσοι καταλαβαίνουν Ιταλικά μπορουν να θαυμάσουν την Λαγκοστένα και να βάλουν το δάχτυλο να ξεράσουν με τις αγορεύσεις γεμάτες μισογυνία και ειρωνεία των υπερασπιστών των δραστών του εγκλήματος.

Advertisements

3 thoughts on “Μια γυναίκα που θαυμάζω

  1. Exiled Μαρτίου 8, 2008 / 10:35 μμ

    Εντυπωσιακό γεγονός η υποβάθμιση της ημέρας της γυναίκας και η αποδόμηση του νοήματός της, περιοριζόμενου σε αγορά λουλουδιών. Τί να πει κανείς… Μπράβο σου που θυμίζεις την πραγματική σημασία, την ιστορική πορεία που οδήγησε στην αναγνώριση των αγώνων του φεμινιστικού κινήματος. Ένα μωβ χαμόγελο για σήμερα (χθες).

  2. ο δείμος του πολίτη Μαρτίου 10, 2008 / 5:11 μμ

    Δεν μπορώ να σχολιάσω για τη δικηγόρο. Μπορώ να πω απλά ότι όποιος στηρίζει τα θύματα του βιασμού, αυτής της φαλλοκρατικής ψευδαίσθησης εξουσίας και εξευτελισμού, τότε αμέσως τον συμπαθώ. Δεν είναι δυνατόν η γυναίκα να πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα το δικαίωμά της στη ζωή και στο σώμα της. Και δυστυχώς οι βιασμοί πληθαίνουν, όχι μόνο στον πολιτισμένο κόσμο, αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s