Το πέρασμα στον βορρά

north_pole.jpgΞαφνικά,πρέσβεις,παντοδύναμοι υπουργοί και ναύαρχοι του μισού κόσμου μιλάνε με άνεση και οικιότητα για την ράχη του Λομονόσοβ,μια περιοχή που μέχρι τώρα ήταν γνωστή σε μια χούφτα ψαράδες!Πρωθυπουργοί και πρόεδροι μετράνε αυτή την υποθαλάσσια κορυφογραμή που διασχίζει για 2000 χιλιόμετρα τα νερά της Αρκτικής λες και πρόκειτε για τον αγαπημένο τους βενιαμίν.
Από τις 2 Αυγούστου τουλάχιστον,όταν 2 υποβρύχια το Mir-1 και Mir-2 κατέβηκαν σε βάθος 4.200 μέτρων για να καρφώσουν στο βάθος του Ωκεανού και ακριβώς κάτω από τον βόρειο πόλο μια Ρωσική σημαία από Τιτάνιο.
Αυτή η συμβολική πράξη ήθελε να δείξει την δικαιοδοσία της Ρωσίας στον πυθμένα του Ωκεανού κάτω από τον βόρειο πόλο.
Ο ισχυρισμός μιας τέτοιας διακαιοδοσίας στηρίζεται σε διεθνή νομοθεσία η οποία επιτρέπει σε ένα κράτος να επεκτείνει τα σύνορα των εθνικών υδάτων του πάνω από τα κανονικά 200 μίλια αν μπορεί να αποδείξει πως η διεκδικούμενη περιοχή είναι επέκτταση της στεριάς της.
Η συμβολική διεκδίκηση της Ρωσίας στο τίποτα στον πυθμένα του ωκεανού άναψε έναν αγώνα για τον βόρειο πόλο που θημίζει τον πυρετό των εξερευνητών του 1800,τότε που προσπαθούσαν να βρουν ένα πέρασμα στα βορειοδυτικά που θα ένωνε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό διαμέσου της Αρκτικής θάλασσας του Καναδά ώστε να μην χρειάζεται να κάνουν τον γύρο της Λατινικής Αμερικής και των στενών του Μαγγελάνου.Η έρευνα φυσικά απέτυχε όμως άφησε πίσω της έναν ολόκληρο μύθο που μεταφράστηκε σε υπέροχα φίλμ όπως “πέρασμα βορειοδυτικά”(1940) του King Vidor με τον Spencer Tracy και βιβλία όπως “Η ανακάλυψη της αργοπορίας” (1983)του Γερμανού Sten Nadolny.
Σήμερα ζούμε κάτι παρόμοιο,μόνο που είναι σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.Μόλις οι Ρώσοι ανακοίνωσαν στον κόσμο το κατόρθωμα τους,ο Καναδός υπουργός εξωτερικών αντέδρασε λέγοντας”Δεν ζούμε στον 15ο αιώνα,δεν μπορείς να γυρνάς και να φυτεύεις σημαίες δηλώνοντας ότι αυτό το μέρος είναι δικό σου”.Και για να μην υπάρχουν μπερδέματα ,μέσα σε 3 μέρες ο πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ έκανε επίσκεψη στο Καναδικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής ανακοινώνοντας την δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στο Risolute Bay και ενός λιμανιού στο εγκαταλημένο χωριό Nanisivik στην νήσσο Buffin.
Μετά τον Καναδά και πριν καλά καλά περάσει μια ευδομάδα ξεφύτρωσαν οι Δανοί( Η Γριλανδία είναι Δανικό έδαφος)στέλνοντας μια ευρενητική επιστημονική ομάδα για να αποδείξει ότι η ράχη του Λομονόσοβ(παλι χεφυτρώσε)είναι προέκταση της Γριλανδίας,άρα ανήκει στην Δανία.
Οι μέρες πέρασαν και ένα σωρό κράτη άρχισαν να
διεκδηκούν,Φιλανδία,Νορβηγία,ΗΠΑ.
Δεν είναι όμως όλα ξεκάθαρα σ΄αυτόν το ξαφνικό “Πολικό Πυρετό”.Το περίεργο στην ιστορία είναι η προσωπικότητα του Ρώσου “εξερευνητή”που οδήγησε την αποστολή,Artur Cilingarov. Γεννήθηκε στο Λέμιγκραντ(Πετρούπολη)το 1939,αποφοίτησε από την ναυτική σχολή ,έκανε καριέρα την περίοδο του Σόβιετ,του απονεμήθηκε το μετάλλειο Λένιν και ανακυρήχθηκε “ήρωας της σοβιετικής Ένωσης”.Μετά την Περεστρόικα ο Cilingarov το έριξε στην πολιτική και τις επιχειρήσεις.Από το 1993 εκλέχθηκε και επανεκλέχθηκε στην Duma σε μια περιοχή του Μεγάλου Βορρά,την αυτόνομη περιοχή των Nenetsi.Είναι μέλλος του κόμματος “Ενωμένη Ρωσία”του Βλαντιμίρ Πούτιν και ένας από τους 10 αντιπροέδρους της Duma.Είναι φανατικός επισκέπτης των καζινό και είναι συνδεδεμένος με την μαφία του Σολντσέβο(μια από μεγάλες Ρώσικες μαφίες.Τον Ιανουάριο,με την χρηματική υποστήριξη της Gazprom και επιχειρηματιών συνδεδεμένωνμε την μαφία του Σολντσέβο,ξεκίνησε το ταξίδι τον βόρειο πόλο για λογαριασμό του διευθηντή των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Νικολάι Πτρούτσεβ(και αυτός κάρφωσε μια σημαία ,στον Νότιο πόλο).
Στις 2 Αυγούστου λοιπόν ο Ciligarov κάρφωσε την σημαία και είπε,”Η Αρκτική είναι Ρωσική”,στην επιστροφή έλαβε και τις ευχαριστίες του Πούτιν.
Η απορία είναι,γιατί η Ρωσία ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια?Οι υποτιθέμενοι πολιτικοί αναλυτές(Gardian στις 3 Αυγούστου)είδαν αμέσως ενεργιακό πόλεμο για τα πετρέλαια.Είναι όμως έτσι?
Οι ειδικοί αμφιβάλουν,ακόμα και αν υπάρχει πετρέλαιο το να τρυπήσουν σε βάθος 4.000 χιλάδων μέτρων είναι μια επιχείρηση σχεδόν αδύνατη(οι σωλήνες πρέπει να περάσουν μέσα από ρεύματα που έχουν διαφορετικές κατευθήνσεις .Επιπλέον,όπως δήλωσε ο Yves Mathieu,ειδικός σε θέματα άντλησης πετρελαίου στην Liberation,”Σημείο πρώτο,στον Βόρειο πολο δεν υπάρχουν πετρέλαια.Για να υπάρχουν θα έπρεπε να είχαμε μικρά βάθη με παχιά ιζηματογενή στρώματα τα οποία υπάρχουν γύρω από την ξηρά και εντός των 200 μιλίων,άρα εντός των ορίων που καθορίζει το διεθνές δίκαιο και συνεπώς είναι αχρίαστη η έπεκταση της κυριαρχίας άνω αυτού του ορίου.
Η κούρσα στον βορειο πόλο δεν έχει να κάνει με τα πετρέλαια αλλά με τα σύμβολα,πράγμα που επαναφέρει την ερώτηση..Γιατί όμως?
Ο πρώτος λόγος είναι για λόγους εσωτερικής πολιτικής,για τον Πούτιν αυτός ο χρόνος είναι χρόνος εκλογών και αν καταφέρει να αποδείξει στους Ρώσους ότι η χώρα τους είναι πάλι μια υπερδύναμη(έστω και στο βάθος των Ωκεανών η ψηλά στον αέρα)θα του δώσει καλή ώθηση στις επικείμενες εκλογές.

Ο δεύτερος λόγος είναι το λειώσιμο των αρκτικών πάγων.Μόλις πριν λίγες μέρες το National Snow and Ice Data Center δημοσίευσε στην Ουάσινγκτον ότι η έκταση των παγετώνων της Αρκτικής έχει πάσει πάτο φέτος,5,23 εκατ. Kmq έναντι των 5,31 εκατμ.Kmq του 2005.Ενώ οι πάγοι ανατακλούν του 89% του ηλιακού φωτός το νερό αποροφά το 90%,συνεπώς όσο περισσότερο πάγος λειώνει τόσο ποιό πολύ θερμότητα αποροφά το νερό και τόσο ποιό γρήγορα λειώνει ο υπόλοιπος πάγος.Αυτό σημαίνει ότι οι πάγοι της Αρκτικής λέινουν σε γρηγορότερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο.Πριν χρόνια είχαν υπολογήσει ότι ο πάγος του βορείου πόλου θα έλειωνε το 2070 με 2110,σήμερα υπολογίζουν ότι θα λειώσει το 2030.
Το λειώσιμο των πάγων θα φέρει τα πάνω κάτω στην εμπορική γεωγραφία όλου του πλανήτη και θα γίνει δυνατό να ταξιδεύουν Κινέζικά,Γιαπωνέζικα προϊόντα πρός την ευρωπαική και Αμερικανική πλευρά του Ατλαντικού μέσω της πολικής ρότας .Να η αιτία που ο Καναδάς διεκδηκεί το έλενχο αυτών των στενών ενώ οι άλλες χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αυτά τα στενά πρέπει να έχουν το ίδιο στάτους όπως αυτό του Γιβραλτάρ και να είναι ανοιχτά στην διεθνή ναυσηπλοοΐα.Έτσι η συμβολική πράξη των Ρώσων πρέπει να θεωρηθεί σαν κίνηση πρόληψης ώστε να σταματήσει κάθε προσπάθεια της Οτάβας να διεκδηκήσει τα στενά.
Κάτω όμως από την επιφάνεια αυτών των γεγονότων παραμένει η απειλή που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και που πολλές φορές το έχουμε διαβασει στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας,αυτό της ανθρωπότητας που ζει σε υποθαλάσσιες πόλεις σκεπασμένες από θόλους που περιέχουν αέρα.
Άλλα πάλι ρομάντζα μας μιλάνε για ένα σκοτεινό μέλλον όταν λειώσουν οι πάγοι.Σε αυτή την περίπτωση το νερό που θα γεμίσει τους Ωκεανούς θα σκεπάσει πολλές μητροπόλεις της γής ξεκινώντας από την Νέα Υόρκη…


Advertisements

5 thoughts on “Το πέρασμα στον βορρά

 1. ο δείμος του πολίτη Αύγουστος 22, 2007 / 5:02 μμ

  Το σκεπτικό αυτό πρώτη φορά το βλέπω. Εγώ είχα μάθει για το συμβολικό της υπόθεσης ενόψει ρωσικών εκλογών και παράλληλα λέγονταν ότι στον πυθμένα υπάρχουν πλουσιότατα κοιτάσματα πετρελαίου. Τώρα βάζεις ένα άλλο τελείως διαφορετικό σενάριο. Η απορία μου είναι γιατί να μην περνάνε (υπόψη ότι γίνεται ήδη κι επιτρέπεται νομικά ούτως ή άλλως, αφού αποτελεί μία μικρή ζώνη διεθνή ύδατα) από ελεύθερη ζώνη, όταν υπάρχουν χερσαία οριοθετημένα σύνορα; Εξάλλου, σήμερα πια με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και τον παλαιότερο ιμπεριαλισμό καταργήθηκαν οι δασμοί στα στενά κτλ. Ακόμα και ο Βόσπορος ή το Σουέζ ή το Γιβραλτάρ δεν επιτρέπεται να κλείσουν ούτε σε περίοδο πολέμου (αρκεί να μην περνάει αό εκεί πολεμικό υλικό).

 2. mogwai Αύγουστος 23, 2007 / 7:07 πμ

  εδω δε κολλαει το «εδω ο κοσμος χανεται….και τα χχχχ χτενιζονται»

 3. indictos Αύγουστος 23, 2007 / 8:04 πμ

  Εγώ νομίζω ότι πέρα από το «ονόρε», το χρήμα είναι που μετράει.

  Ωραίο ποστ.

 4. inlovewithlife Αύγουστος 24, 2007 / 10:53 μμ

  Το παράλογο σε όλο του το μεγαλείο. Χωρίζουν τον κόσμο σε οικόπεδα και τα μυαλά γεννάνε στρατόπεδα, που λεν και οι Νεβμα. Η οικειοποίηση της φύσης σα να είναι κτήμα σου. Ο φασισμός. Όλα χαρακτηριστικά του ίδιου συστήματος. Που εκλέγει Μπους και Πούτιν. Και καθιστά αυτονόητες και κοινωνικά ωφέλιμες τέτοιες ιστορίες.

  Ωραίο ποστ όντως.

 5. arammos Οκτώβριος 16, 2007 / 6:37 μμ

  Σωστό το μαραμένο σύκο. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι φίλε. Εμ μες στο καλοκαίρι βρήκες και εσύ να το δημοσιεύεις. Καλησπέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s