Gourmet καταστάσεις

bacala-patate1.jpgΚαλά,δεν λέω…
Δεν λείπω και λίγα χρονάκια από την Ελλάδα!Τώρα που γύρισα πίσω ανακάλυψα εντελώς προχωρημένες καταστάσεις.Όλοι έχουν αποκτήσει ραφιναρισμένη αίσθηση της γεύσης!
Μιλάνε για αγγινάρες και μπακαλιάρο,πέστο και καρμπονάρα,φύλλα γλάσσου και φύλλο κρούστας,κρασιά και αιδέσματα ολκής και Μεσσογειακή δίαιτα!
Και σαν να μην έφτανε αυτό,πιπιλάνε συνεχώς την λέξη παράδοση και παραδοσιακή κουζίνα!
Τώρα που το σκέφτομαι,τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σχέση με την παράδοση μας στην Θράκη και ειδικά στο χωριό μου όπου όλοι είναι πρόσφυγες εξ ανατολάς.
Εκείνο που εγώ θυμάμαι είναι το βουβαλίσιο τυρί και βούτηρο,ούτε καν αγελαδινό.Στους σταύλους μας είχαμε στην αρχή βουβάλια και όχι αγελάδες.
Το αρνάκι ήρθε μετά και το τρώγαμε μόνο το Πάσχα σουβλιστό και όχι περισσότερο από μια φορά τον χρόνο.
Εκείνο που δεν έλειπε από κανένα σπίτι ήταν οι κότες και το γουρούνι.Το ταίζαμε όλο το χρόνο και το σφάζαμε πρίν τα χριστούγεννα,κάναμε λουκάνικα καβρουμάδες(λιωμένο λίπος γουρουνιού με κομματάκια κρέας,μπαχαρικά και πράσα) και παστό κρέας στην λίγδα για συντήρηση μιας και τα ψυγεία μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν είδος πολυτέλειας!
Το λάδι ελίας?Σπάνιο είδος και πανάκριβο τον καιρό εκείνο όπως και τώρα και αναγκαστηκά το τηγάνισμα γινόταν με χοιρινό λίπος.
Το Σεμπτέμβρη μαζεύονταν πολλές γυναίκες μαζί και ετοίμαζαν τον τραχανά και τους γιουφκάδες,τα μακαρόνια της εποχής.
Τα θαλασσινά ήταν άγνωστο είδος!
Αν και δύο βήματα από την θάλασσα τρώγαμε ποταμίσια ψάρια,τα λεγόμενα Σαζάνια που ήταν τίνγκα στο αγκάθι και βρωμοκοπούσαν μπατακίλα(λάσπη).Ο μπακαλιάρος παστός υπήρχε αλλά πολύ λίγες ήξεραν να τον μαγειρεύουν!Στην χάση και στην φέξη, όταν έβγαζε κανένας σαρδέλα και γαύρο αγοράζαμε και τον τηγανίζαμε.
Τα λαχανικά μας ήταν περιορισμένα,εκτός από τα ραδίκια που μαζεύμαμε την άνοιξη είχαμε και τους μπαξέδες με λάχανα και πράσα τον χειμώνα και ντομάτες,μαρούλια,κολοκύθες,πιπεριές,δυόσμο και μαιντανό το καλοκαίρι.
Φρούτα?Φυσικά ότι φύτρωνε στα δέντρα της αυλής μας,σύκα ,ροδάκινα, δαμάσκινα, σταφύλια,βερύκοκα,κεράσια.Και ότι φυτεύαμε στο χωράφι,καρπούζια και πεπόνια.
Όταν είδα για πρώτη φορά τον κόσμο στην Ιταλία να αγοράζει τις αγγινάρες έμεινα παγωτό!
Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι σκέφτηκα…τρώνε τα γαιδουράγκαθα!

 

Advertisements

5 thoughts on “Gourmet καταστάσεις

  1. nik-athenian Ιουλίου 11, 2007 / 10:13 πμ

    Η Θράκη έβγαζε σ’ όλη την ιστορία της πολύ καλά στάρια. Συνεπώς τα ψωμιά σας, οι πίτες σας και οι τραχανάδες σας ήταν πάντα από τα Νο 1. Για πες μας στον τσορμπά σας (τραχανά)σας τι άλλο μπορεί να μπαίνει μέσα στο βράσιμο που να του ταιριάζει;
    Α, και τα λουκάνικά σας δεν πάνε πίσω. Από τα τοπ κι αυτά.

  2. μαραμένα σύκα Ιουλίου 11, 2007 / 11:16 πμ

    Κάνουν γλυκό και ξυνό τραχανά,επίσης βράζουν και λαχανικά όπως κόκκινα πιπέρια,καρότα,σέλινα,τα λειώνουν και τα ρίχνουν στην ζύμη.
    Στον τραχανά μπορείς να τρίψεις λίγη φέτα μέσα στο πιάτο σου,να καψαλίσεις ψωμί και να τον φας έτσι..
    Τώρα αν υπάρχουν άλλοι τρόποι δεν ξέρω.

  3. ο δείμος του πολίτη Ιουλίου 12, 2007 / 8:52 πμ

    Όντως υπάρχιε μεγάλη παρανόηση για την παραδοσιακή κουζίνα. Λες οι ορεσίβιοι της Πινδου να έτρωγαν ελαιόλαδο και ψάρι; Αυτό ίσχυε μόνο για τα νησιά και την Αττική-Πελοπόννησο.

  4. μαραμένα σύκα Ιουλίου 12, 2007 / 11:25 πμ

    Περιτό να σας πω ότι σχεδόν κανένας δεν πέθανε κάτω από τα 80-85 χρόνια και σχεδόν όλοι ήταν ενεργοί στα χωράφια και στην κοινωνική ζωή μέχρι τον θάνατό τους.
    Σήμερα οι Διατροφολόγοι θα πάθαιναν έμφραγμα και μόνο στο άκουσμα μιας τέτοιας διατροφής!
    Φυσικά να μην ξεχνάμε και τα καπνά που παρήγαγαν,σχεδόν όλοι οι άνδρες έκοβαν και ξέρεναν τον δικό τους καπνό για όλο τον χρόνο.κάπνιζαν σαν φουγάρα.
    Το κακό άρχισε όταν έβαλαν στην διατροφική τους αλυσίδα φυτοφάρμακα και λιπάσματα καθώς και όλα τα συσκευασμένα προϊόντα,τσιγγάρα και τρόφιμα.
    Απο τότε τους θερίζει ο καρκίνος και τα καρδιοαγγειακά.

  5. Σοφία Ιουλίου 14, 2007 / 8:02 πμ

    Χαχαχα τις αγγινάρες κι εγώ ποτέ δεν τις συμπάθησα. Ευτυχώς εδώ δεν είναι πολύ διαδεδομένες και είναι εύκολο να τις αποφύγεις.

    Για τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα έχεις πολύ δίκιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s