Αριστερά χωρίς πυξίδα

Είναι η μετάφραση μιας επιστολής των Εβραίων της Ρώμης προς την Κυβέρνηση της Ιταλικής κεντροαριστεράς ώπου εκφράζουν την αντίθεσή τους στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να απομακρύνει τους(Ρομ,τσιγγάνους) από τους καταυλισμούς τους.

<<Αγαπητέ Βάλτερ Βελτρονι,εμείς οι Εβραίοι σου λέμε,μην διώχνεις τους Ρομ από την πόλη>>

Σαν Ιταλοί πολίτες μιας μειονότητας,της Εβραικής,είμαστε αντίθετοι στην απομάκρυνση των Ρομ από την Ρώμη για τρεις βασικούς λόγους:
1)Σαν Εβραίοι έχουμε ιστορική μνήμη αυτή του λαού που υπήρξε μαζί με τον δικό μας θήμα της μεγαλύτερης βαρβαρότητας που έδειξε ποτέ ο δυτικός κόσμος,την Shoah.Είναι ο λαός που πλήρωσε περισσότερο από κάθε άλλο την βιομηχανοποίηση του δυτικού κόσμου με μία συνεχή περιθωριοποίηση παραγωγική και υπαρξιακή.Καθώς η κοινωνία προχωρούσε προς την μοντέρνα εποχή και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών αποκτούσε καινούργιες ελευθερίες,οι Ρομ στηγματίζονταν για το ότι δεν ήταν παραγωγικοί(εξ΄άλλου αυτός ο στιγματισμός δεν ήταν πολύ διαφορετικός από αυτό ενναντίων των Εβραίων).Υπήρξαν πάντα δαχτυλοδειχνούμενοι με απέχθεια και περιθωριοποιημένοι,απαγορεύοντας τους να ανακατευθούν πολιτισμικά με τον υπόλοιπο κόσμο.

2)Σαν πολίτες απέναντι στο πρόβλημα της ασφάλειας,που είναι σαφες στις μητροπόλεις μας(τους λόγους πρέπει να τους ψάξουμε στο παρελθόν και στις εκάστοτε στρατηγικές πολεοδομικού σχεδιασμού των τελαυταίων δεκαετιών),θεωρούμε πως οι αποφάσεις που πήραν ορισμένοι Δήμαρχοι της αριστεράς,από τον Cofferati,τονChiampinaro, τονZanonato ως τονVeltroni και επικυρώθηκαν απο τον υπουργό εσωτερικών Ammato,είναι ένδειξη απώλειας ιστορικής μνήμης και επικίνδυνης παλινδρόμησης στα λάθη του παρελθόντος.
Επιπλέον είναι η καταστροφή ενός θεμέλιου λήθου των βασικών δικαιωμάτων που θέλει τους ανθρώπους να θεωρούνται σαν άτομα και όχι σαν ομάδες,γιατί στην περίπτωση που θα παρθούν μέτρα για την ομάδα θα την πληρώσουν και εκείνοι που δεν έχουν αντίστοιχες παράνομες
συμπεριφορές μόνο και μόνο γιατί ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Ένας πολιτικός της αριστεράς θα έπρεπε να αντισταθεί στην πολιτική των κοινωνικών ομάδων και να γίνει αρωγός της κοινωνικής ενσωμάτωσης και αμοιβαίας γνωριμίας.
Για μας ασφάλεια είναι επίσης η σιγουριά μιας θέσης εργασίας(ή ενός εισοδήματος),η σιγουριά μιας στέγης πάνω από το κεφάλι μας,η ασφάλεια ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα κοινά αγαθά,στο νερό,στην παιδεία.Ασφάλεια είναι όλα αυτά και όχι μόνο η δημόσια τάξη,ασφάλεια είναι όλα αυτά που οι Ρομ δεν έιχαν ποτέ.
Με αυτή την κινητοποίηση ζητάμε από όλους,πολιτικούς,ομάδες,οργανώσεις,πολίτες να κινητοποιηθούμε ενάντια στην απόφαση της απομάκρυνσης και να προωθήσουμε μια συνάντηση στην Ρώμη και να δώσουμε ένα μήνυμα πολιτσμού και αντίστασης σε αυτή την βρώμικη εξτρατία απαξίωσης.
Όσοι ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος η να συμπαρασταθείτε το e-mail

Μια κεντροαριστερή κυβέρνηση που απαξιώνει τους Ρομ!
Τα βλέπετε?Τα είχα γραψει κάποτε ,για κλικ εδώ

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Αριστερά χωρίς πυξίδα

 1. faust93 Μαΐου 25, 2007 / 10:09 πμ

  η βίαιη και εξισωτική ένταξη στην κοινωνία μπορεί να είναι περισσότερο καταστροφική από την περιθωριοποίηση. οι Ρομ είναι μια κατατρεγμένη αλλά περήφανη φυλή. δεν χωράνε στα πλάνα της νέα Ευρώπης και καλά κάνουν. ας τους δωθεί ο χώρος να ζήσουν όπως γουστάρουν και ξέρουν, για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά τους.

  οι παραλληλισμοί Ρομ και Εβραίων είναι κάπως άστοχοι βέβαια, αλλά η πρωτοβουλια αυτή είναι αξιέπαινη και μακάρι να καρποφορήσει.
  δεν μου λέει τίποτα το ‘κεντροαριστερή’ και δεν προϋποθέτει κάποια κοινωνική ευαισθησία. με αυτούς πρέπει να είσαι δυο φορές καχύποπτος.

 2. Klearchos Μαΐου 25, 2007 / 11:25 πμ

  Θα έλεγαν το ίδιο αν οι Ιταλοί προσπαθούσαν να διώξουν παλαιστίνιους από τους καταυλισμούς τους;

 3. roidis Μαΐου 25, 2007 / 1:02 μμ

  …και στην Ιταλία γίνεται της τρελής με τους «άλλους», τους «διαφορετικούς» και οι συγκεκριμένοι γνωστοί και άγνωστοι συνεχίζουν να υποδαυλίζουν τη κατάσταση.

  τι να πεις, ευτυχώς οι καιροί δεν είναι με το μέρος τους.

 4. ο δείμος του πολίτη Μαΐου 27, 2007 / 7:35 πμ

  Το ότι οι Εβραίοι της Ρώμης έκαναν αυτή την κίνηση σκέψου σε τι βαθμό έφτασε ο ρατσισμός στην πόλη. Βέβαια, μακάρι να έστελναν και την επιστολή αυτή στο Ισραήλ.

 5. μαραμένα σύκα Μαΐου 27, 2007 / 9:13 πμ

  Νομίζω ότι ολόκληρη η Ευρώπη ΄σερνει τα φαντάσματα του παρελθόντος.Ήταν είναι και θα είναι βαθειά ρατσιστική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s