Όταν πέθανε ο φτωχοδιάβολος

funeral2.jpg

Πέθανε ο Θεοχάρης,όχι ότι έχασε η Βενετιά βελόνι,δύστροπος και ξινός ήταν ο άνθρωπος με μια περίεργη εκκεντρικότητα.Γυναίκες,παιδιά κλασικά ..ούτε και αυτός ήξερε που ακριβώς βρίσκονταν.Ζούσε σε μιά καλύβα λίγο έξω απο το χωριό και περίμενε εδώ και ένα χρόνο να του φέρει ο δήμος μια κολόνα της ΔΕΗ γιατί κοράκιαζε το καλοκαίρι χωρίς ψυγείο, μάλιστα για αυτόν τον λόγο είχε τάξει και την ψήφο του στις δημοτικές εκλογές.

Η ΔΕΗ δεν ήρθε ποτέ,τον πρόλαβε όμως ο θάνατος μιας και τα είχε τα χρονάκια του ο μακαρίτης. Χτύπησαν οι καμπάνες,ετοίμασε την εκκλησία ο παπάς και άρχισε το πανηγύρι που λέγετε κηδεία.

Μόνο που η κηδεία του Θεοχάρη ήταν μια μιζέρια μοναδική στα χρονικά του χωριού.Τρείς παλαίμαχες χήρες άνω των ογδόντα,ο Χριστόδουλος που δεν στέκει και καλά στα λογικά του και εκτελεί χρέη καντηλανάφτη και αριστερού ψάλτη,ο παπάς και ένας συνταξιούχος χασάπης που του παραχώρησε την καλύβα για να ζει.Το καφενείο απέναντι ήταν τίνγκα στην πελατεία,όλοι στην ηλικία του μακαρίτη πάνω κάτω ,αλλά σιγά μην πάνε στην κηδεία του φτωχοδιάβολου.

Ώσπου σηκώθηκε ο Αλέκος και τους λέει,

-Άει στον διάολο,άιντε σηκωθείτε να πάμε να ανάψουμε ένα κερί.Τι στην ευχή!Ακόμα στο 5ο είμαστε?Τότε που σαν πέθαινε  πλούσιος τσορμπατζής , τρέχαμε στην κηδεία και με καμάρι λέγαμε ότι ήταν θείος μας,ξάδερφος και ας μην ήταν αλήθεια,μόνο και μόνο να ανέβουμε κοινωνική τάξη.

-Αει σιχτίρ ψωριάρδες,τσακστείτε να πάμε στην ακκλησιά ωρέ.

Advertisements

3 thoughts on “Όταν πέθανε ο φτωχοδιάβολος

  1. ο δείμος του πολίτη Φεβρουαρίου 7, 2007 / 7:09 μμ

    Συχνά ούτε ο θάνατος φτάνει για να μας πλησιάσουν ορισμένοι άνθρωποι. Βέβαια κι εμείς όπως στρώνουμε κοιμόμαστε. Θεωρώ ότι ο πλέον ηθικός τρόπος είναι να φερόμαστε σε νεκρούς όπως τους φερόμασταν όταν ζούσαν.

  2. μαραμένα σύκα Φεβρουαρίου 11, 2007 / 7:29 μμ

    Δεν έχω ιδέα πως πρέπει να φερόμαστε στους νεκρους δείμος..αλλά σίγουρα δεν θέλω και αυτο το χάλι στην συγκεκριμένη ιστορία..Σεβασμός ανάλογα με την κοινωνική θέση.

    Έτσι είπα και εγώ ΕΧΙ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s