The Boys from Brazil

boys-from-brazil-ad-mat.jpg780416988.jpg

Ποιός δεν θυμάται την ταινία The boys from Brazil ?Ναι λέω για το φιλμ με τον Γκρέγκορυ Πέκ όπου παίζει τον ρόλο ενός γιατρού αξιωματούχου των ΣΣ που έχει καταφύγει της βραζιλία και κλωνοποιεί τον Χίτλερ.

Φανταστείτε ότι είστε ένας από τους ανθρώπινους κλώνους που θα γεννηθούν. (Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί αργά η γρήγορα ). Και φανταστείτε πώς ακούτε τα επιχειρήματα διαφόρων που προσπαθούν να καταστήσουν την κλωνοποίηση παράνομη.

Ακούτε τους ανθρώπους να λένε ότι η κλωνοποίηση απειλεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ότι εμπαίζει το Θεό, ότι είναι μια κατρακύλα προς ένα αποκτηνωμένο μέλλον, ότι καθένας έχει το δικαίωμα σε ένα μοναδικό γονιδίωμα (εκτός από τις μονοκυταρικούς δίδυμους;) ή σε ένα άγνωστο γονιδίωμα, και ούτω καθ’εξής.

Πώς θα αισθανόσταστε ακούγωντας όλους αυτούς τους (αξιοπρεπείς ανθρώπους) να μιλούν για εσάς και την ύπαρξή σας σαν να ήταν ένα έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα;

Μια τέτοια υπόθεση μας βοηθά να δούμε τα πράγματα από σωστή προοπτική. Υπάρχει ένας όρος ότι, ως μελλοντικός κλώνος, πρέπει να καταλάβετε και να συμφωνήσετε με: ανησυχίες για την ασφάλεια της διαδικασίας. Το επιχείρημα ότι οφείλουμε να περιμένουμε να το δοκιμάσουμε στους ανθρώπους έως ότου έχουμε τελειοποιήσει τη μέθοδο στα ζώα έχει κάποιο βαθμό νοήματος. Αλλά ακόμα κι έτσι, υποθέστε ότι ήσαστε ένας ελαφρώς παραμορφωμένος ανθρώπινος κλώνος – θα συμφωνούσατε ότι ήταν μια φοβερή ηθική παράβαση που σας έχουν αναγκάσει να υπάρχεται;

Ιστορικά, διαπιστώνουμε ότι πολλές σημαντικές ανακαλήψεις της ιατρικής που σήμερα τις θεωρούμε ευλογία, στον καιρό τους κυνηγήθηκαν και καταδικάστηκαν από διάφορους συντηριτικούς ηθικολόγους. Αυτό συνέβη με την αναισθησία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και του τοκετού , οι άνθρωποι υποστήριξαν ότι ήταν αφύσικο και ότι θα αποδυνάμωνε την ηθική μας. Το ίδιο έγινε και με τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς ,με τα παιδιά του σωλήνα .

Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά τα ιστορικά επεισόδια; Μπορούμε να μάθουμε ότι οι άμεσες συναισθηματικές αντιδράσεις μας στις ιατρικές εξελίξεις δεν είναι ένας αξιόπιστος οδηγός στην ηθική τους. Μπορούμε να μάθουμε ότι είμαστε επιρρεπής στην προκατάληψη και στην αδιάλλαξία ώστε να μην μπορούμε εκτιμήσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Όλοι έχουμε την ηθική ευθύνη να αναγνωρίσουμε τον κλώνο για αυτό που που είναι ένα μοναδικό ανθρώπινο πρόσωπο, με εξίσου ίδια ανθρώπινη αξιοπρέπεια με εκείνους που συλλήφθηκαν με άλλους τρόπους.Ώσπου ο πρώτος ανθρώπινος κλώνος να γίνει ενήλικος, οι ηθικές συζητήσεις γύρω από την κλωνοποίηση μπορεί να ξεχαστούν. Οι αντίπαλοι της κλωνοποίησης μπορεί να ‘εχουν αποσυρθεί ή να στραφούν σε άλλα μέτωπα.

Σε γενικές γραμμές, η κλωνοποίηση δεν θα αλλάξει σημαντικά τον κόσμο. Μερικοί άνθρωποι θα οφείλουν τις ζωές τους σε αυτήν την τεχνολογία, μερικά άγονα ζεύγη θα είναι ευγνώμονα για την δυνατότητα να αναθρέψουν ένα δικό τους παιδί που ειδάλλως θα είχαν στερηθεί.

Όπως και μερικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν κακή χρήση της κλωνοποίησης προσπαθώντας να φέρουν πίσω ένα χαμένο παιδί ή κάποιο αγαπημένο,μην συνειδητοποιώντας ότι η προσωπικότητα δεν είναι αναγώγιμη στη γενετική ταυτότητα. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να έχουν ένα παιδί που είναι ένας κλώνος ενός ξένου που θαυμάζουν, ίσως ένας μεγάλος επιστήμονας, ένας αθλητής ή ένας θρησκευτικός ηγέτης ,η κατηγορία ανθρώπων που θα επιλέξουν να κάνουν αυτό θα είναι μια μικροσκοπική μειονότητα.

Εν τω μεταξύ, άλλοι τομείς της τεχνολογίας θα τρέχουν γρήγορα , οδηγώντας σε εξελίξεις που θα επισκιάσουν την κλωνοποίηση. Μερικές από αυτές τις εξελίξεις θα είναι αληθινά τρομακτικές(βιολογικά όπλα) και άλλα όμορφα πραγματάκια που έχουμε δει στο σινεμά.

Αλλες εξελίξεις θα δώσουν ώθηση στο ανθρώπινο είδος,θα σταματήσουμε την διαδικασία γήρανσης παράδειγμα.Θα έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε τις διανοητικές, φυσικές, συναισθηματικές, και πνευματικές ικανότητές μας αρκετά πέρα από τα επίπεδα που είναι δυνατά σήμερα . Αυτό θα είναι το τέλος της παιδικής ηλικίας της ανθρωπότητας, και η αρχή μιας άλλης εποχής ,της εποχής του ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ αχαχχα.

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “The Boys from Brazil

  1. Πληρωμένη Πένα Ιανουαρίου 5, 2007 / 1:17 μμ

    Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο. Μπορεί μόνο να την καθηστερήσει. Διαφωνώ με την άποψη ότι «η κλωνοποίηση δεν θα αλλάξει σημαντικά τον κόσμο». Η κλωνοποίηση, η χρήση του χάρτη DNA, τα βλαστοκύταρρα κ.α. είναι μια επανάσταση της δυτικής επιστήμης. Θα αλλάξουν τα πάντα. Όταν λέμε τα πάντα, εννούμε τα πάντα. Όλες οι παραδοσιακές ασθένειες θα είναι παρελθόν και θα τα διαβάζουμε στα βιβλία , όπως διαβάζουμε για την πανούκλα.

    Το κακό είναι πως [σχετικά και με το προηγούμενο post σου] η επιστήμη και η τεχνολογία αυτή απευθύνεται μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό δύσκολα αλλάζει.

  2. μαραμένα σύκα Ιανουαρίου 5, 2007 / 2:21 μμ

    Ναι έχει δίκαιο ότι θα περιοριστει,όπως όλα άλλωστε στο αναπτυγμένο κόσμο.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει λόγω συμπαράστασης στο φτωχό μέρος του πλανήτη.Σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί στην και πολύ άσχημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s